(Spansk: Albondigas con Salsa de Tomate al horno)
Sværhedsgrad: Let
Tilberedningstid: 1.5 time incl. tid i ovnen.

Ingredienser:
– 500 g. Hakket svinekød
– 100 g. Franskbrød
– 2 dl. mælk
– 1 Æg
– 1 fed Hvidløg
– 0.25 tsk. stærk Chili stødt
– Persille (masser og atter masser af friskt hakket persille, gerne bredbladet)
– 0.5 tsk. Spidskommen
– 0.25 tsk. Kanel
– salt
– peber

Tomatsalsa:
– 3 spsk. Olivenolie (er valget mellem en intensiv og mild udgave – så tag den milde, da den egner sig bedst)
– 1 ds. hakkede tomater
– 1 Løg
– 4 fed Hvidløg
– salt
– peber

Fremgangsmåde:
a) Skær franskbrødet i tern og blød det op med mælken i en stor skål. Tilsæt svinekødet, ægget, fint hakkede hvidløg, chilien, hakket persille, spidskommen, kanel, salt og peber. Rør det hele godt sammen og lad farsen hvile i køleskabet med plastikfilm over sig i en halv time.

b) Tag et stort fad og smør det med olivenolien, hæld halvdelen af de hakkede tomater i bunden. Hak løget i grove stykker og fordel det over bunden. Hak de fede hvidløg i små tern og fordel dem udover fadet. Strø salt og peber henover fadet. Rør en smule rundt i fadet – så det hele er jævnt fordelt.

c) Når farsen har hvilet i en halv time formes den til i boller med en ske – størrelsen skal være som clementiner, sådan cirka. Læg dem i fadet med cirka en centimeter mellem sig og ud til kanten af fadet. Når fadet er fyldt op – hældes der resten af de hakkede tomater udover – og har man mere tilbage af farsen – kan man sagtens bruge fadet til at stege dem i af flere omgange. Sådan at man blot tager bollerne op efter de er færdige og lægger nye ned, blot man sørger for at dække dem til med salsaen, som allerede i fadet.

d) Herefter sættes fadet i ovnen ved 180C (almindelig ovn) og bages igennem i cirka 45 minutter – eller til de er gennemstegte.

Til retten kan man servere ris, eller mit personlige hit, som er italiensk inspireret, kogt pasta. Samtidig så retten ekstremt velegnet til at både ha’ på køl i flere dage, hvor man blot varmer de kødboller man skal have at spise, eller til at putte i fryseren i portionsanrettede mængder.