En meget hurtig og nem måde at lave en velsmagende gryderet på – til mange mennesker eller til mange dage (så fryser man det bare ned i portions størrelse og kan varme det i mikroen) Og den kan variesres nærmest uendeligt. Princippet bag denne metode til at bruge ris på anvendes også i den spanske paella og i argentinsk kødgryde.

Til 10 personer:

500 g basmati- eller jasminris
500 g hakket oksekød (kan erstattes af 300 g oksekød og 200 g røget bacon)
800-1000g hakkede eller skivede grønsager (f.eks gulerødder, selleri, porre ærter, bønner. pebre – og gerne frosne)
1 ds hakkede tomater
2 løg
1 hvidløg (helt)
1-2 spiseskefulde karry
Salt og peber
ca 1.8 l kogende vand
2-3 spiseskefulde olie (gerne oliven-)

Lidt olie hældes i en rummelig gryde (5-8 l) kødet svitses heri (hvis man bruger bacon skærer man det i stave og steger dem først – så kan man spare lidt på olien) Når kødet er brunet tages det op og stilles til side. Fedstoffet i gryden bruges til brænde karryen af og herefter kommer de hakkede løg i. Lige før løgene begynder at tage farve putter man grønsagerne i og under jævnlig omrøring blanceres disse ca 10-15 min. Herefter hældes de hakkede tomater i sammen med hvidløgsfedene der kan være hakkede eller skivede alt efter hvad man bedst kan lide. Dette koges ind i et par min hvorefter de skyllede ris hældes i og røres kort rundt. Så tilsættes det kogende vand samt et par theskefulde salt. Der skrues ned for varmen men der SKAL røres ofte de næste 16-18 min for ellers kan risene brænde på. Efter nævnte tid har gryderetten den rigtige konsistens (ca som havregrød 🙂 ) Er det for tyndt lader man det blive på varmen nogle minutter (husk at røre..) og hvis det er for tykt kan man tilsætte lidt extra vand. Et par minutter inden den rette konsistens er nået hældes kødet i og røres med rundt.

Som det vel fremgår kan denne ret varieres næsten uendeligt. Enhver form for kød kan bruges herunder f.eks tun. Og brug årstidens grønsager – eller frosne. Hvis man f.eks har købt ind et sted som Aldi kan nævnte portion snildt laves for under 50 kr. Og altså under 5 kr per portion. En hel del billigere end fastfood – og ret meget sundere 🙂